[h6]Castellano debajo[/h6] [h4]Declaració sobre la tramitació de la ratificació del CETA al Congrés dels Diputats[/h4]

Les institucions i entitats reunides el dia 4 de maig de 2017 al Parlament de Catalunya hem aprovat en els darrers mesos resolucions, mocions o comunicats expressant la nostra preocupació sobre un conjunt de tractats de comerç i inversió, anomenats de nova generació, que la Unió Europea està negociant i/o en procés d’aprovació: el TTIP, el CETA i el TISA.

En aquests posicionaments ens fèiem ressò de les preocupacions d’importants sectors econòmics i socials sobre possibles impactes als drets socials, laborals, ambientals, l’equitat de gènere, la seguretat alimentària, la salut, culturals, informàtics, etc., així com sobre la defensa d’un espai de mercat amb concurrència equitativa per als diferents agents econòmics, que permeti l’enfortiment del teixit econòmic i social del nostre país. De la necessitat de garantir, en termes expressats a la resolució aprovada pel Ple del Parlament de Catalunya el passat 6 d’octubre, “la defensa o la millora de l’actual marc legislatiu i reglamentari, nacional o europeu, en matèria social, econòmica, de salut, cultural, ambiental i de defensa dels serveis públics” i “la preservació explícita dels drets laborals establerts pels tractats de l’Organització Internacional del Treball, els drets socials, econòmics, culturals i ambientals”.

També constatàvem els antecedents de tractats de característiques similars, amb una perspectiva de temps en funcionament que, lluny de respondre a les expectatives generades inicialment quant a la generació de llocs de treball i millora de l’economia, han suposat seriosos problemes de subsistència a importants sectors econòmics i extenses capes de la població, tot generant indesitjades conseqüències a nivell econòmic, social i polític.

Per tot això plantejàvem la necessitat que el procés de negociació i, en el seu cas, d’aprovació d’aquests tractats es fes, com estableix la resolució del Parlament de Catalunya:

  • Promovent “la informació i el debat sobre els tractats internacionals de comerç i inversions en curs de negociació o d’aprovació”.
  • Creant “una comissió d’estudi dels possibles impactes del TTIP, del CETA i del TISA en els diferents àmbits econòmics, socials, culturals i ecològics (…), amb una participació plural i equilibrada dels sectors interessats”.
  • Disposant “de més informació sobre els impactes per sectors del TTIP, amb debats sectorials i amb els representants dels consumidors sobre els continguts i l’abast del text, amb l’objectiu d’avaluar el tractat amb totes les garanties i que cada sector en conegui les repercussions”.
  • Avaluant “l’adaptació de la regulació del TTIP a les necessitats de les petites i mitjanes empreses”.
  • I que “el procés de ratificació es faci, a més de pel Consell i el Parlament Europeu, pels vint-i-vuit països membres de la Unió Europea, preferentment via referèndum”.

L’Acord Integral sobre Economia i Comerç entre la Unió Europea i el Canadà (CETA) ha estat el primer d’aquests tractats sobre els que les comissions negociadores van arribar a un acord (octubre de 2014) i que ha estat aprovat pel Consell (31 d’octubre de 2016) i pel Parlament Europeu (15 de febrer de 2017), i que ara necessita ser ratificat pels vint-i-vuit estats membres de la UE i pel Canadà.

Malgrat que no existeix cap element a l’agenda política que en justifiqui la urgència, el Consell de Ministres del Govern espanyol va aprovar el passat 24 de març remetre a les Corts la proposta de ratificació del CETA. Mentre a d’altres països aquest procés de ratificació es pot allargar mesos i fins i tot anys i es pot acabar decidint via referèndum, el Govern espanyol ha optat, d’entre tots els procediments legals possibles, el que millor evita la possibilitat d’un període d’estudi, informació i debat públic amb les parts socials, econòmiques i les institucions polítiques afectades.

Aquesta constatació ve reforçada pel fet que s’ha arribat al punt d’elevar una consulta al Consell d’Estat per si es podia, fins i tot, evitar el debat i la votació al Congrés dels Diputats.

Per tot això les institucions públiques i entitats socials signants:

  • Ens ratifiquem un cop més en la necessitat d’un període d’informació i debat públic en el que tant els sectors socials i econòmics com les administracions públiques afectades per aquests tractat puguin participar i conèixer totes les implicacions i impactes que pot comportar.
  • Considerem que, més enllà de la ratificació o no del CETA, el procediment emprat ens planteja una qüestió de qualitat mínima de la nostra democràcia, així com de manca de respecte a la ciutadania i a la resta d’institucions públiques implicades.
  • En conseqüència, demanem la suspensió del procediment endegat per a la ratificació del CETA, la retirada del projecte remès pel Consell de Ministres a les Corts i l’obertura d’un nou procediment amb la participació de tots els actors implicats.

Parlament de Catalunya, Barcelona, 4 de maig de 2017.

[h6]Castellano[/h6]

[h4]Declaración sobre la tramitación de la ratificación del CETA en el Congreso de los Diputados[/h4]

Las instituciones y entidades reunidas el día 4 de mayo de 2017 en el Parlamento de Cataluña hemos aprobado en los últimos meses resoluciones, mociones o comunicados expresando nuestra preocupación sobre un conjunto de tratados de comercio e inversión, llamados de nueva generación, que la Unión Europea está negociando y/o en proceso de aprobación: el TTIP, el CETA y el TISA.

En estos posicionamientos nos hacíamos eco de las preocupaciones de importantes sectores económicos y sociales sobre posibles impactos a los derechos sociales, laborales, ambientales, la equidad de género, la seguridad alimentaria, la salud, culturales, informáticos, etc., así como sobre la defensa de un espacio de mercado con concurrencia equitativa para los diferentes agentes económicos, que permita el fortalecimiento del tejido económico y social de nuestro país. De la necesidad de garantizar, en términos expresados ​​en la resolución aprobada por el Pleno del Parlamento de Cataluña el pasado 6 de octubre, «la defensa o la mejora del actual marco legislativo y reglamentario, nacional o europeo, en materia social, económica , de salud, cultural, ambiental y de defensa de los servicios públicos» y «la preservación explícita de los derechos laborales establecidos por los tratados de la Organización Internacional del Trabajo, los derechos sociales, económicos, culturales y ambientales».

También constatábamos los antecedentes de tratados de características similares, con una perspectiva de tiempo en funcionamiento que, lejos de responder a las expectativas generadas inicialmente en cuanto a la generación de puestos de trabajo y mejora de la economía, han supuesto serios problemas de subsistencia a importantes sectores económicos y extensas capas de la población, generando indeseadas consecuencias a nivel económico, social y político.

  • Por todo ello planteábamos la necesidad de que el proceso de negociación y, en su caso, de aprobación de estos tratados se hiciera, como establece la resolución del Parlamento de Cataluña:
  • Promoviendo «la información y el debate sobre los tratados internacionales de comercio e inversiones en curso de negociación o de aprobación».
  • Creando «una comisión de estudio de los posibles impactos del TTIP, del CETA y del TISA en los diferentes ámbitos económicos, sociales, culturales y ecológicos (…), con una participación plural y equilibrada de los sectores interesados».
  • Disponiendo «de más información sobre los impactos por sectores del TTIP, con debates sectoriales y con los representantes de los consumidores sobre los contenidos y el alcance del texto, con el objetivo de evaluar el tratado con todas las garantías y que cada sector conozca las repercusiones».
  • Evaluando «la adaptación de la regulación del TTIP a las necesidades de las pequeñas y medianas empresas».
  • Y que «el proceso de ratificación se haga, además de por el Consejo y el Parlamento Europeo, por los veintidós ocho países miembros de la Unión Europea, preferentemente vía referéndum».
    El Acuerdo Integral sobre Economía y Comercio entre la Unión Europea y Canadá (CETA) ha sido el primero de estos tratados sobre los que las comisiones negociadoras llegaron a un acuerdo (octubre de 2014) y que ha sido aprobado por el Consejo (31 de octubre de 2016) y por el Parlamento Europeo (15 de febrero de 2017), y que ahora necesita ser ratificado por los veintidós ocho estados miembros de la UE y por Canadá.

A pesar de que no existe ningún elemento en la agenda política que justifique la urgencia, el Consejo de Ministros del Gobierno español aprobó el pasado 24 de marzo remitir a las Cortes la propuesta de ratificación del CETA. Mientras en otros países este proceso de ratificación puede alargarse meses e incluso años y se puede acabar decidiendo vía referéndum, el Gobierno español ha optado, de entre todos los procedimientos legales posibles, el que mejor evita la posibilidad de un periodo de estudio, información y debate público con las partes sociales, económicas y las instituciones políticas afectadas.
Esta constatación viene reforzada por el hecho de que se ha llegado al punto de elevar una consulta al Consejo de Estado por si se podía, incluso, evitar el debate y la votación en el Congreso.
Por todo ello las instituciones públicas y entidades sociales firmantes:

  • Nos ratificamos una vez más en la necesidad de un periodo de información y debate público en el que tanto los sectores sociales y económicos como las administraciones públicas afectadas por estos tratados puedan participar y conocer todas las implicaciones e impactos que pueden conllevar.
  • Consideramos que, más allá de la ratificación o no del CETA, el procedimiento empleado nos plantea una cuestión de calidad mínima de nuestra democracia, así como de falta de respeto a la ciudadanía y al resto de instituciones públicas implicadas.
  • En consecuencia, pedimos la suspensión del procedimiento iniciado para la ratificación del CETA, la retirada del proyecto remitido por el Consejo de Ministros a las Cortes y la apertura de un nuevo procedimiento con la participación de todos los actores implicados.

Parlamento de Cataluña, Barcelona, ​​4 de mayo de

[h6]Castellano debajo[/h6] [h4]Declaració sobre la tramitació de la ratificació del CETA al Congrés dels Diputats[/h4]

Les institucions i entitats reunides el dia 4 de maig de 2017 al Parlament de Catalunya hem aprovat en els darrers mesos resolucions, mocions o comunicats expressant la nostra preocupació sobre un conjunt de tractats de comerç i inversió, anomenats de nova generació, que la Unió Europea està negociant i/o en procés d’aprovació: el TTIP, el CETA i el TISA.

En aquests posicionaments ens fèiem ressò de les preocupacions d’importants sectors econòmics i socials sobre possibles impactes als drets socials, laborals, ambientals, l’equitat de gènere, la seguretat alimentària, la salut, culturals, informàtics, etc., així com sobre la defensa d’un espai de mercat amb concurrència equitativa per als diferents agents econòmics, que permeti l’enfortiment del teixit econòmic i social del nostre país. De la necessitat de garantir, en termes expressats a la resolució aprovada pel Ple del Parlament de Catalunya el passat 6 d’octubre, “la defensa o la millora de l’actual marc legislatiu i reglamentari, nacional o europeu, en matèria social, econòmica, de salut, cultural, ambiental i de defensa dels serveis públics” i “la preservació explícita dels drets laborals establerts pels tractats de l’Organització Internacional del Treball, els drets socials, econòmics, culturals i ambientals”.

També constatàvem els antecedents de tractats de característiques similars, amb una perspectiva de temps en funcionament que, lluny de respondre a les expectatives generades inicialment quant a la generació de llocs de treball i millora de l’economia, han suposat seriosos problemes de subsistència a importants sectors econòmics i extenses capes de la població, tot generant indesitjades conseqüències a nivell econòmic, social i polític.

Per tot això plantejàvem la necessitat que el procés de negociació i, en el seu cas, d’aprovació d’aquests tractats es fes, com estableix la resolució del Parlament de Catalunya:

  • Promovent “la informació i el debat sobre els tractats internacionals de comerç i inversions en curs de negociació o d’aprovació”.
  • Creant “una comissió d’estudi dels possibles impactes del TTIP, del CETA i del TISA en els diferents àmbits econòmics, socials, culturals i ecològics (…), amb una participació plural i equilibrada dels sectors interessats”.
  • Disposant “de més informació sobre els impactes per sectors del TTIP, amb debats sectorials i amb els representants dels consumidors sobre els continguts i l’abast del text, amb l’objectiu d’avaluar el tractat amb totes les garanties i que cada sector en conegui les repercussions”.
  • Avaluant “l’adaptació de la regulació del TTIP a les necessitats de les petites i mitjanes empreses”.
  • I que “el procés de ratificació es faci, a més de pel Consell i el Parlament Europeu, pels vint-i-vuit països membres de la Unió Europea, preferentment via referèndum”.

L’Acord Integral sobre Economia i Comerç entre la Unió Europea i el Canadà (CETA) ha estat el primer d’aquests tractats sobre els que les comissions negociadores van arribar a un acord (octubre de 2014) i que ha estat aprovat pel Consell (31 d’octubre de 2016) i pel Parlament Europeu (15 de febrer de 2017), i que ara necessita ser ratificat pels vint-i-vuit estats membres de la UE i pel Canadà.

Malgrat que no existeix cap element a l’agenda política que en justifiqui la urgència, el Consell de Ministres del Govern espanyol va aprovar el passat 24 de març remetre a les Corts la proposta de ratificació del CETA. Mentre a d’altres països aquest procés de ratificació es pot allargar mesos i fins i tot anys i es pot acabar decidint via referèndum, el Govern espanyol ha optat, d’entre tots els procediments legals possibles, el que millor evita la possibilitat d’un període d’estudi, informació i debat públic amb les parts socials, econòmiques i les institucions polítiques afectades.

Aquesta constatació ve reforçada pel fet que s’ha arribat al punt d’elevar una consulta al Consell d’Estat per si es podia, fins i tot, evitar el debat i la votació al Congrés dels Diputats.

Per tot això les institucions públiques i entitats socials signants:

  • Ens ratifiquem un cop més en la necessitat d’un període d’informació i debat públic en el que tant els sectors socials i econòmics com les administracions públiques afectades per aquests tractat puguin participar i conèixer totes les implicacions i impactes que pot comportar.
  • Considerem que, més enllà de la ratificació o no del CETA, el procediment emprat ens planteja una qüestió de qualitat mínima de la nostra democràcia, així com de manca de respecte a la ciutadania i a la resta d’institucions públiques implicades.
  • En conseqüència, demanem la suspensió del procediment endegat per a la ratificació del CETA, la retirada del projecte remès pel Consell de Ministres a les Corts i l’obertura d’un nou procediment amb la participació de tots els actors implicats.

Parlament de Catalunya, Barcelona, 4 de maig de 2017.

[h6]Castellano[/h6]

[h4]Declaración sobre la tramitación de la ratificación del CETA en el Congreso de los Diputados[/h4]

Las instituciones y entidades reunidas el día 4 de mayo de 2017 en el Parlamento de Cataluña hemos aprobado en los últimos meses resoluciones, mociones o comunicados expresando nuestra preocupación sobre un conjunto de tratados de comercio e inversión, llamados de nueva generación, que la Unión Europea está negociando y/o en proceso de aprobación: el TTIP, el CETA y el TISA.

En estos posicionamientos nos hacíamos eco de las preocupaciones de importantes sectores económicos y sociales sobre posibles impactos a los derechos sociales, laborales, ambientales, la equidad de género, la seguridad alimentaria, la salud, culturales, informáticos, etc., así como sobre la defensa de un espacio de mercado con concurrencia equitativa para los diferentes agentes económicos, que permita el fortalecimiento del tejido económico y social de nuestro país. De la necesidad de garantizar, en términos expresados ​​en la resolución aprobada por el Pleno del Parlamento de Cataluña el pasado 6 de octubre, «la defensa o la mejora del actual marco legislativo y reglamentario, nacional o europeo, en materia social, económica , de salud, cultural, ambiental y de defensa de los servicios públicos» y «la preservación explícita de los derechos laborales establecidos por los tratados de la Organización Internacional del Trabajo, los derechos sociales, económicos, culturales y ambientales».

También constatábamos los antecedentes de tratados de características similares, con una perspectiva de tiempo en funcionamiento que, lejos de responder a las expectativas generadas inicialmente en cuanto a la generación de puestos de trabajo y mejora de la economía, han supuesto serios problemas de subsistencia a importantes sectores económicos y extensas capas de la población, generando indeseadas consecuencias a nivel económico, social y político.

  • Por todo ello planteábamos la necesidad de que el proceso de negociación y, en su caso, de aprobación de estos tratados se hiciera, como establece la resolución del Parlamento de Cataluña:
  • Promoviendo «la información y el debate sobre los tratados internacionales de comercio e inversiones en curso de negociación o de aprobación».
  • Creando «una comisión de estudio de los posibles impactos del TTIP, del CETA y del TISA en los diferentes ámbitos económicos, sociales, culturales y ecológicos (…), con una participación plural y equilibrada de los sectores interesados».
  • Disponiendo «de más información sobre los impactos por sectores del TTIP, con debates sectoriales y con los representantes de los consumidores sobre los contenidos y el alcance del texto, con el objetivo de evaluar el tratado con todas las garantías y que cada sector conozca las repercusiones».
  • Evaluando «la adaptación de la regulación del TTIP a las necesidades de las pequeñas y medianas empresas».
  • Y que «el proceso de ratificación se haga, además de por el Consejo y el Parlamento Europeo, por los veintidós ocho países miembros de la Unión Europea, preferentemente vía referéndum».
    El Acuerdo Integral sobre Economía y Comercio entre la Unión Europea y Canadá (CETA) ha sido el primero de estos tratados sobre los que las comisiones negociadoras llegaron a un acuerdo (octubre de 2014) y que ha sido aprobado por el Consejo (31 de octubre de 2016) y por el Parlamento Europeo (15 de febrero de 2017), y que ahora necesita ser ratificado por los veintidós ocho estados miembros de la UE y por Canadá.

A pesar de que no existe ningún elemento en la agenda política que justifique la urgencia, el Consejo de Ministros del Gobierno español aprobó el pasado 24 de marzo remitir a las Cortes la propuesta de ratificación del CETA. Mientras en otros países este proceso de ratificación puede alargarse meses e incluso años y se puede acabar decidiendo vía referéndum, el Gobierno español ha optado, de entre todos los procedimientos legales posibles, el que mejor evita la posibilidad de un periodo de estudio, información y debate público con las partes sociales, económicas y las instituciones políticas afectadas.
Esta constatación viene reforzada por el hecho de que se ha llegado al punto de elevar una consulta al Consejo de Estado por si se podía, incluso, evitar el debate y la votación en el Congreso.
Por todo ello las instituciones públicas y entidades sociales firmantes:

  • Nos ratificamos una vez más en la necesidad de un periodo de información y debate público en el que tanto los sectores sociales y económicos como las administraciones públicas afectadas por estos tratados puedan participar y conocer todas las implicaciones e impactos que pueden conllevar.
  • Consideramos que, más allá de la ratificación o no del CETA, el procedimiento empleado nos plantea una cuestión de calidad mínima de nuestra democracia, así como de falta de respeto a la ciudadanía y al resto de instituciones públicas implicadas.
  • En consecuencia, pedimos la suspensión del procedimiento iniciado para la ratificación del CETA, la retirada del proyecto remitido por el Consejo de Ministros a las Cortes y la apertura de un nuevo procedimiento con la participación de todos los actores implicados.

Parlamento de Cataluña, Barcelona, ​​4 de mayo de